Planten gaan het water zuiveren, het chloor verdwijnt

VLIST WEER
21/8/2020

De Loete wordt een natuurgezuiverd zwembad

Planten gaan het water zuiveren, het chloor verdwijnt

Voor het nieuwe zwemseizoen wordt zwembad De Loete in Haastrecht omgevormd tot een natuurgezuiverd zwembad. Dit betekent geen chloor meer in het water, maar planten die het water zuiveren.

Om het water te zuiveren wordt nu nog gebruik gemaakt van chloor. Van april tot september gaan vele duizenden liters van deze chemische stof er doorheen. De Stichting Vlister Openluchtbaden (VOB) wilde hier van af. Met een helofytenfilter, een bak met speciaal geselecteerde planten kan het water nu op een natuurlijk manier worden gezuiverd. Het resultaat is schoon en veilig zwemwater, maar ook zachter en dat allemaal zonder chloorlucht. Het water wordt o.a. verwarmd met zonne-energie. Het wordt een duurzaam zwembad en de VOB is verheugd om dit in de komende maanden te gaan realiseren.

Voorzitter Peter van Schaik vertelt dat 5 jaar geleden dit plan is ontstaan. De gemeente Krimpenerwaard heeft in totaal 7 zwembaden, waarvan de VOB er 2 in beheer heeft. Zij worden allen ondersteund door subsidies. De VOB wilde ten opzichte van de andere baden zich graag onderscheiden.

Duurzaamheid

VOB ging zich richten op duurzaamheid en wat dit voor haar kon betekenen. De twee locaties Stolwijk en Haastrecht werden grondig bekeken. Dit resulteerde dat er eerst in Ons Polderbad in Stolwijk sundiscs geplaatst werden. Dit leverde een besparing van 70% aan gasverbruik op. Voorts werd er voor de nachten een isolatiefolie op het zwembad gelegd om de warmte van het water vast te houden. Tevens werd op deze locatie gekozen om chloor zelf aan te maken doormiddel van pillen zodat er door het dorp geen vrachtwagen met vloeibaar chloor meer door de straten hoefde te rijden.

Deze duurzaamheid gedachte kreeg bij het bestuur VOB steeds meervorm. Het werd doorgetrokken naar De Loete in Haastrecht. Zo ontstond ook de gedachte om een natuurgezuiverd zwembad te maken. De Loete wordt hiermee het tweede openbaar natuurgezuiverd zwembad in Nederland en qua oppervlak de grootste. In Duitsland zijn er meer dan 600 natuurgezuiverde baden en de VOB is ter voorbereiding diverse keren in Duitsland geweest om enkele van deze te bekijken.

Financiën en vrijwilligers

De investeringen worden op verschillende manieren gedaan. Van het Europese Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland krijgt de VOB 200.000 euro Leader subsidie. Door de BOSA wordt ongeveer 280.000 euro omzetbelasting vergoed. En het restant kan deels uit eigen middelen worden gefinancierd en er wordt nog een lening afgesloten. Van Schaik merkt op dat er jaarlijks gereserveerd wordt voor beide baden zodat het mogelijk is om, wanneer nodig, grote investeringen te doen. Dit is vooral mogelijk doordat we met zo veel vrijwilligers werken. Let wel, het zijn er 70 die in het voor-en naseizoen in en om het zwembad hand- en spandiensten verrichten. Op verschillende momenten waren zij bij de plannen betrokken. Zo ook op zaterdag 18 juli jl. Dat was tevens de aftrap van het eigenlijke werk.”

Start bouw

Op woensdag 26 augustus a.s. wordt het zwembad voor dit seizoen definitief gesloten. Inmiddels zijn de vrijwilligers begonnen met het afbreken van de glijbaan, het wegnemen van de hekken en het klaarmaken van het terrein. De Koninklijke Ginkel Groep uit Veenendaal gaat de bouw realiseren en kan dan op 31 augustus direct aan de slag. Zij is gespecialiseerd in het duurzaam vergroenen.

De omgevingsdienst Midden-Holland is nauw bij de ontwikkeling van dit project betrokken. Zij kijkt vol vertrouwen uit naar dit duurzaam zwembadconcept.

Voorzitter van Schaik zegt dat het zwembad tussen de natuurgebieden Doove Gat en Bilwijk aan de Vlist ligt. “Met die natuur verbinden we ons, om nog meer kwaliteit te bieden aan onze bezoekers. ‘Een duurzaam bad, klaar voorde toekomst’. Wij zijn hier enthousiast over en tevens heeft de bevolking ineen draagvlak onderzoek gemeld voor 93% achter de plannen te staan. Met veel vertrouwen zien we dit allemaal tegemoet. In april verwachten we dit toekomstbestendig bad te kunnen heropenen.”

Bron: De IJsselbode - 25 augustus 2020 - Cees Reichard

 

 

 

 

Contact

Zwembad Natuurlijk De Loete

Bredeweg 2
2851 VA Haastrecht

Tel: 0182-501560


manager@vlisterbaden.nl

Meer info

Zwembad Ons Polderbad

Kievitslaan 49
2821 XL Stolwijk

Tel: 0182-341558


manager@vlisterbaden.nl

Meer info

Stichting info

Secretariaat Stichting Vlister Openlucht Baden
secretaris@vlisterbaden.nl

Facturen
facturen@vlisterbaden.nl
p/a: Stichting Vlister Openluchtbaden
        Julianalaan 69
       2851 XH    Haastrecht

Over de Stichting Vlister Openlucht Baden (VOB)
Met behulp van ruim 70 vrijwilligers en met de inzet van ongeveer 35 personeelsleden beheert de stichting VOB twee openluchtbaden in de Krimpenerwaard: Zwembad Natuurlijk De Loete in Haastrecht en Ons Polderbad in Stolwijk. Beide baden openen elk seizoen in april en sluiten de poort weer in september.

Uiteraard zijn meer vrijwilligers altijd welkom, dus wilt u ook meehelpen? Er is altijd wat te doen. Stuur even een mailtje aan onze secretaris

Je bent van harte welkom!

Onze nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws en activiteiten in onze baden?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Dank voor uw bericht.

Wij nemen uw gegevens op in onze database en komen er zo spoedig als mogelijk bij u op terug.

Een sportieve groet,
Team Vlister Openlucht Baden
Oops! Laten we dit nog een keer proberen.

Powered by: NewMediair